Skip to content

Hajdúszoboszló

1

Látnivalók

Bocskai István múzeum

A múzeum központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig című várostörténeti gyűjtemény. A kiállítás legbecsesebb darabja az országosan is számon tartott Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek.

Bocskai-szobor
A tér közepén áll Bocskai István lovas szobra, Marton László alkotása. A műalkotás a fejedelem alakjának szokatlan megformálásával hívja fel magára a figyelmünket.

Gönczy Pál szobra
A templomkertben helyezték el 1910-ben Hajdúszoboszló nagy szülöttjének, a pedagógus Gönczy Pálnak (1817-1892) a mellszobrát, Somogyi Sándor alkotását.

Törülköző nő, szobor
A strand területén állították fel Pátzay Pál Törülköző nő című, másfélszeres életnagyságú bronzszobrát, amely a szigligeti alkotóházban lévő eredeti alkotás másodpéldánya.

I. világháborús emlékmű
A templomkertben helyezték el 1927-ben a város I. világháborús emlékművét, Somogyi Sándor alkotását.

II. világháborús emlékmű
A város főtéren állították fel a II. világháború hajdúszoboszlói áldozatainak emlékművét.

Hármas szobor
A fürdő előtti parkban a Harangház mögött a magyar címerre utaló hármas dombon állnak Győri László szobrai: a Csodaszarvas, az Életfa és a Turul.

Repülő halak, szobor
A Millenniumi szoborpark első darabja, Szabó László Repülő halak című alkotása.

Növekedés szimbóluma, szobor
A strand főbejáratánál áll Szabó László szoborkompozíciója. A növekedés szimbóluma.

Hőgyes Endre szobra
A róla elnevezett gimnázium előtt áll Hőgyes Endre (1847-1906) orvos, kutató szobra, Meszes Tóth Gyula haraszti mészkőből faragott alkotása.

Pávai Vajna Ferenc szobra
A gyógyfürdő bejáratával szemben lévő parkban áll Pávai Vajna Ferenc, a gyógyvíz megtalálójának mellszobra, Somogyi Árpád alkotása.

Erődfal
A református templom körül látható a védőfal egy szakasza a megmaradt sarokbástyával. Maga a fal a régészeti kutatások szerint XV. századi eredetű, de azt a hajdúvitézek a saját igényeik szerint tovább erősítették.

Harangház
A fürdő előtti park különlegessége a 2000-ben felavatott Harangház, amely látványos építészeti alkotásként (Rácz Zoltán építész munkája) ad keretet a különleges alumíniumötvözetből készült harangoknak.

A világhírű gyógyvízéről híres strand és Közép-Európa legnagyobb Aqua-parkja mellett számos kellemes program vár az idelátogató turistákra. Az egyik legnagyobb sikerű rendezvény a Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál, ahol a bioalapanyagokból készült ételkülönlegességek és kiváló pincészetek borai mellett színvonalas népi koncertek várják az érdeklődőket!